Saturday, May 12, 2012

CUTI CUTI BANDUNG APRIL 2012 (DAY 3)

Salam Ahad Semuaa....!

marilah kita sambung perjalanan ke kota Bandung..
macam biasa pagi2 dimulakan dengan breakfast di hotel Marciella nih.. ell, ade beberapa pilihan laah ye.. sbb kitorg ambik hotel yg budget je. maka nan hado la yg buffet.. cemane pon kitorg kenyang sgt dah pun melantak pagi2 kt hotel ni.. menu yg ada : Nasi goreng, Mee goreng, Roti Bakar. Dan coffee atau tea..
so far puas hati.. sbb kami amik mostly roti bakar. itu pun dah memadai sgt da..



hee.. makanan telah ditepek seperti di atas.. maka perjalanan hari ke-3 diteruskan..
Destinasi pertama kami ialah Tangkuban Perahu.. merupakan satu lagi destinasi perlancongan di daerah Bandung ni.. mmg best..
rugi sgt kalau xpergi.. mmg tempat nye berbeza sangat dgn Kawah Putih.. maka mmg nk kene pergi sini..

perjalanan memakan masa satu jam sahaja dr Bandar Bandung, maka x berapa jauh sgt la, compare to Kawah Putih..

gambar2 di sepanjang perjalanan..~


sepanjang perjalanan mmg kami benar2 menikmati pemandangan.. perjalanan nya sgt menarik sbb akan mendaki bukit dan melalui susur2 sawah padi.. sgt cantik...

dah hampir sejam kami pun tiba di Tangkuban perahu ni..


 ohh lupe ye nk beritahu, setiap kali kite melawat tempat2 lawatan ni, mmg kene bayar. dan bayaran tidak termasuk dalam pakej yg disediakan oleh tour guide, maka kene laa siap kan wang lebih ye.. tapi jangan risau x laa mahal sgt.. hanya dalam 50000 rp bersamaan 15 ringgit seorang utk tiket2 ke Tangkuban Perahu, Kawah Putih dan Taman Wisata Alam yg lain nye..

ok.. mule2 purchase tiket dulu laa ye.

dah purchase tiket boleh laa kite berjalan2 di sekitar kawasan gunung berapi ni..
yg kat bawah nih gambar asli ye.. bukan yg diamik dr google.. seriously exactly look like this kt sana..



Di sepanjang perjalanan ni, mmg ramai laaaaaaa sangat pedagang2 yang akan ikut kalian yg dtg nih.. kdg2 mmg rasa nk sepak mereka ni laju2, dah kite mmg x nk beli.. diorg ttp akan memaksa kita beli. oleh itu hati2 lah ye.. jangan terpedaya.. sbb kebanyakannnya mmg akan memaksa kita beli itu dan ini. dan if kite beli dgn sorg yg lain nye akan kerumun kite mcm semut..
mmg pening kepala..

acara diteruskan lg.. berjalan2 la kami di sekitar kawasan gunung berapi..

selain pedagang2 ada juga laa kedai2 di sepanjang kawah2 ni.. kt sni boleh la kite mmbeli belah dan bertawar2 soal harga dgn mereka.. mmg kene tawar ye.. kalau x, haru laa jawabnye...



cantik kan bonsai niiii... tp cemana nk bawak balik?? huuuuu..


hee,,! posinggg..




bergambar di kawah ratu...~


papan tanda wajib...!~

nampak kan puncak gunung tu.. mmg sgt santek kat sni...
hee..~

jam menunjukkan jam 12 tghhari.. perut dah bekeroncong bagai.. tapi perjalanan ttp diteruskan.. deistinasi seterus nye.. kolam air panas..

cantik sgt kt sni.. terpelihara...~
mcm biasa, kene laa bayar dulu tiketnyee yaa...




kt sni kami x mandi pun lah just rendam2 kaki je utk hilangkan lenguh2 kaki yg ada..


hilang segala lenguh kaki ye.. mmg terbaik..! hehe

perjalan kami diteruskan ke Kampung Daun.. Jam 3 barulan kami dapat menikmati mknn.. time nih mmg dah kebulur abes dah laa sbnanye..

 tempat makan kami.. menarik sgt kann... mmg tenang sgt kt sni.. mule2 dah budget dh, mesti bnyk nyamuk ni.. sbb makan dalam hutan tp.. tp sangkaan kami meleset sama sekali.. mmg nyaman sgt..~


ini dua org dah x sabar2 nk order makanan..


pemandangan dr atas rumah makan kami.. nyaman sgt2..


dah x sabar2 nk naik rumah makan.. sbb time nih kite kene duduk dulu di ruang menunggu sementara menunggu rumah makan tu diesdiakan..


nih buku menunye..~ menarik.. sebut sahaja makanan apa.. semua ada.. yg westeern, italian, ayam penyet, seafood, makanan Thai pun ade tauuu..! dessert apetah lagi..! haha..


pizz yg tersandar kepenatan..


ohh ini alat yg untuk panggil pelayannya.. old skool sgt kan.. hehe


nih nasi ayam penyet.. pelik sikit.. tp sedapp..


ni kalau x salah nasi w daging black pepper.. sedapp..


nih air selasih kalau x silap...



dan ni nasi goreng seafood.. dihidangkan dalam sebiji nenas.. hee.. nih mmg sedap..!


dh kenyang.. lampu pun malap... hehe..~ 

dessert tade gmbr lak.. padahal itu yg terbaik...
dessert nye adalah pisang cheese..! 

yummylicious uolls..!
sumpah sedap makan kt sni.. 
iaitu Kampung DAUN..


RECOMMENDED..!

cecana penat pun,perjalanan tetap diteruskan.. next destination adalah ke rumah mode.. 


kami shopping sesikit disini.. malam hari kat hotel nye, mmg menyesal xsudah sbb x shopping betul2 kt rumah Mode tu.. (#TIPS ape sahaja yg terasa nk beli, jgn pk2 lg, terus je beli, kalo x memg menyesal xsudah lah...)

sebelum pulang Pak Sam singgah ke Paris Van Java.. Dalam nih ade carrefour dan boleh jalan2 lihat sekali.. (lebih kurang cm kt Pavi laa.. xde laa best sgt.. maka xpayah laa korg pergi.. sbb nih kire outlet mahal2.. MALAYSIA berlambak, sebut je PAVI, KLCC, TEBRAU CITY, DATARAN PAHLAWAN.. seangkatan laa dengannya..

tujuan kami ke sini actually, sbb ada di antara kami yg xpuas makan makanan di Indonesia ni.. makanya, meggi laa yg jadi pilihan hati.. kecuali saya laa, saya x mamam meggi tu.. hehe..


bergambar di sekitar Paris Van Java..
Jam 8 malam kami pun pulang kat hotel.. penat sgt.. diorg dinner meggi.. sy, xpun sbb x lapar.. hehe..

tidur awal sbb besok ada acara yg lebih panjang..

sampai di sini sahaja dulu yee.. sekian..

Bakal bersambung di CUTI CUTI BANDUNG APRIL 2012 (DAY 4)

2 comments:


  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan/ Puan
    Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong. Mutiara Bandung sewa kereta menawarkan beberapa pakej untuk kereta sewa tempatan yang anda boleh pergi ke mana-mana sahaja di Bandung.

    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com


    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

    Kereta Taip Daily/14 jam
    Suzuki APV ( 7seat ) Rp 450,000

    Toyota Avanza ( 6seat ) Rp 450,000

    Toyota Innova ( 7seat ) Rp 600,000

    KIA Pregio ( 10seat ) Rp 650,000

    Isuzu Elf ( 11-15 tempat duduk ) Rp 750,000

    Isuzu Elf Long 16 tempat duduk IDR 950,000

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, fee parking tiket, makan pemandu.

    Pemandu Bandung Sedia Perjalanan dengan Anda. Pemandu Bandung berpusat di Bandung. Pemandu bersedia untuk menerima banyak pesanan. Mereka boleh menyediakan banyak jenis kereta. Dari minivan kecil sederhana sehingga bas besar. Harga kereta boleh dipratonton dalam harga kereta lengkap. Harga termasuk kereta, pemandu , petrol, letak kereta dan tol. Kebanyakan pemandu Bandung tahu sedikit bahasa Inggeris. Mungkin anda memerlukan panduan berbahasa Inggeris juga. Pemandu Bandung boleh menyediakan keperluan anda semasa perjalanan. Malah bagi pakej makan. Dengan Pemandu Bandung anda membayar harga hanya untuk menyewa kereta , perkhidmatan pemandu dan petrol dalam satu harga. Anda juga boleh hanya membayar kereta dan pemandu tanpa petrol jika anda want.Anything yang tidak disebut di sini boleh dibincangkan dengan lebih lanjut melalui e-mel jika anda memerlukan destinasi yang berbeza. pemandu berbahasa Inggeris yang tahu Bandung juga
    Anda boleh berbincang tentang di mana untuk pergi dan mencari hotel yang anda suka apabila tiba di Bandung. Jangan teragak-agak untuk menghubungi kami espescially jika anda kali pertama di Bandung.

    Harga murah untuk mengupah pemandu di Bandung adalah 450,000 WPI. Ia adalah untuk Bandung bandar pelancongan. Harga termasuk pemandu, petrol, tol, kenderaan , makanan pemandu dan lain-lain Anda membayar terus kepada pemandu apabila anda sedang duduk dalam kereta. Ini bermakna pembayaran pada hari pertama lawatan. Anda juga boleh membayar di akhir lawatan . Kadang-kadang pada akhir hari.

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.


    CALL / hubungi / sms / Nego / konsultasi percuma :
    HP / SMS / CALL : +62 858 6137 8328
    telefon office : +62 8888 9177 00
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

    ReplyDelete